Η κηδεία του Αραφάτ στη Ραμάλα

12 Νοεμβρίου 2004, ήμουν κι εγώ εκεί

Μπήκα κι εγώ στη διαδικασία να ψηφιοποιήσω παλιά slides και αρνητικά φωτογραφιών. ‘Ετσι έπεσα πάνω στις εικόνες από την κηδεία του Αραφάτ. Με πλημμύρισαν οι αναμνήσεις.

Πρώτα μαθεύτηκε ότι ο Αραφάτ ήταν άρρωστος και μεταφέρθηκε στη Γαλλία για θεραπεία. Οι φήμες ξεκίνησαν αμέσως. ‘Ηταν βέβαια μεγάλης ηλικίας και από το 2001 ζούσε αποκλεισμένος μέσα στο αρχηγείο της Παλαιστηνιακής Αρχής στη Ραμάλα, τη Μουκάτα. Ένα κτήριο μισογκρεμισμένο αλλού, ισοπεδομένο αλλού, από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών αεροπλάνων και ελικοπτέρων το 2002.

2017-11-24_48

Το κτήριο ήταν περιτριγυρισμένο από Ισραηλινά τανκς και μικρότερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, από την άνοιξη του 2002, όταν έγινε η επιχείρηση ‘Αμυντική Ασπίδα’, που σήμανε την επανακατάληψη της Δυτικής ‘Οχθης από το Ισραήλ και τη ντε φάκτο κατάλυση των συμφωνιών του ‘Οσλο. Ο Αραφάτ ζούσε σε ένα υγρό υπόγειο χωρίς ρεύμα, λιτά και δουλεύοντας συνέχεια με κεριά και λάμπες κάμπινγκ. Αναπόφευκτα η ζωή αυτή είχε επιπτώσεις στην υγεία του. Όμως οι Παλαιστήνιοι δε δέχονταν τόσο εύκολα ότι μπορεί να αρρώστησε τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζεται να νοσηλευτεί στο εξωτερικό. ‘Ισως το Ισραήλ βρήκε έναν τρόπο για να τον εξορήσει. ‘Οταν αποχαιρέτησε από την πόρτα του ελικοπτέρου φεύγοντας για το Παρίσι ήταν ένα γεροντακι ανημπορο που έμοιαζε να έλεγε το τελευταίο αντίο στους συμπατριώτες του, γνωρίζοντας ότι δε θα επέστρεφε ζωντανός.

Μετά από κάποιες εβδομάδες ανακοινώθηκε από το στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Παρίσι ότι έπασχε από κάποια σπάνια πάθηση του αίματος την οποία δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν και απεβίωσε στις 11 Νοεμβριου 2004. Κανείς στην Παλαιστήνη δεν πίστεψε τη διάγνωση. Οι φήμες για δηλητηρίαση οργίαζαν. ‘Αλλωστε δε θα ήταν και η πρώτη φορά. Η περίπτωση του Χάλεντ Μεσχάλ που παρέλησε από δηλητήριο το οποίο πράκτορας της Μοσάντ είχε στάξει στο αυτί του στο Αμμάν το 1997, ήταν γνωστή. Τελικά ο άνθρωπος επιβίωσε όταν ο βασιλιάς Χουσείν της Ιορδανίας, που ενημερώθηκε απο τους Ισραηλινούς όταν η επιεχείρηση αποκαλύφθηκε, τους υποχρέωσε να δώσουν το αντίδοτο, για να μην καταρεύσουν οι συνομιλίες στο ‘Οσλο και οι σχέσεις Ιορδανίας-Ισραήλ.

Στην περίπτωση του Αμπού Αμάρ -όπως όλοι οι Παλαιστήνιοι αποκαλούν τον Αραφάτ- όμως, τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα. ‘Ακρη δεν έχει βγει μετά απο 13 χρόνια και οι εικασίες σχετικά με την πραγματική αιτία της ασθένειας καθώς και πιθανού ηθικού αυτουργού αν όντως ήταν δηλητηρίαση, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση του θανάτου του –την οποία περίμεναν οι Παλαιστήνιοι για περίπου μια βδομάδα, αφότου είχε πέσει σε κώμα- πυροδότησε θρήνους και εκφράσεις απόγνωσης. Η ημέρα της άφιξης της σωρού στη Ραμάλα είναι από αυτές που θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη μου.

Μια λαοθάλασσα κυρίως από νέους άνδρες είχε κατακλύσει τον αύλιο χώρο της Μουκάτα και της γύρω περιοχής στη Ραμάλα από το πρωί. ‘Ηταν μια από αυτές τις ηλιόλουστες μέρες του προχωρημένου φθινοπώρου στην Παλαιστήνη με λίγη ψύχρα νωρίς και ξηρό αεράκι να σε κρατάει όρθιο όλη μέρα.

2017-11-21_82

Φωτογράφοι και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο είχαν πιάσει θέση σε ταράτσες και είχαν στήσει σκαλωσιές για να έχουν άποψη από ψηλά.

2017-11-21_76

Αστυνομικοί της Παλαιστηνικής Αρχής είχαν έρθει από νωρίς και είχαν γίνει ένα με τον υπόλοιπο κόσμο.

2017-11-21_85

Ακόμη και ένοπλοι μαχητές της Φατάχ, από τις λίγες φορές με ακάλυπτα τα πρόσωπα ήταν ανάμεσα στο πλήθος.

armed

Αν και λιγοστές οι γυναίκες, ήταν έντονες παρουσίες.

000004

Πολλοί ήλπηζαν ότι ο Αραφάτ θα έβγαινε ζωντανός από το ελικόπτερο. ‘Ηταν μια απρόβλεπτη προσωπικότητα και είχε επιβιώσει στο παρελθόν απόπειρες κατά της ζωής του, πολέμους, αποκλεισμούς. Γιατί όχι κι αυτή τη φορά, λέγανε.

000002

Όταν όμως προσγειώθηκαν τα δύο ελικόπτερα της Αιγυπτιακής αεροπορίας που είχε αναλάβει τη μεταφορά της σωρού και βγήκε το φέρετρο, εκείνες οι χιλιάδες νέων ανδρών ξέσπασαν σε λυγμούς και εκφράσεις λατρείας με συνθήματα και τραγούδια. ‘Επεφταν πάνω στο φέρετρο κλαίγοντας. Πυροβολούσαν στον αέρα.

2017-11-21_117

Υπολογίστηκε συντηρητικά οτι πάνω από 20.000 άτομα ήταν εκεί εκείνη τη μέρα, και καμιά 20αριά τραυματίστηκαν από σφαίρες λόγω των πυροβολισμών στον αέρα. Το Ισραήλ δεν εμφανίστηκε πουθενά, μάλιστα απέσυρε κατά τη διάρκεια της κηδείας τα στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονταν συνήθως γύρω από τη Μουκάτα, προφανώς διότι όλα ήταν συνεννοημένα μέσω των Αιγυπτίων. Μια  και δεν επετράπηκε η ταφή του Αραφάτ στα Ιεροσόλυμα, επέτρεψαν τη λαική έκρηξη στη Ραμάλα.

000015

Αυτός που είχε ονομαστεί Mr Palestine αφού μόνος του είχε αναδείξει το Παλαιστηνιακό σε παγκόσμιο θέμα από τη δεκαετία του 1960, θάφτηκε σε έναν προσωρινό τάφο στον προαύλιο χώρο της Μουκάτα με χώμα φερμένο από τα Ιεροσόλυμα, ελπίζοντας –οι Παλαιστήνιοι- ότι μια μέρα θα μπορέσει να μεταφερθεί εκεί. Απο τη μεριά τους οι Ισραηλινοί επέτρεψαν την επιστροφή της σωρού στη Ραμάλα αποφεύγοντας ένα μαυσωλείο στην Ιερουσαλήμ. ‘Ενας κλασσικός Μεσανατολικός συμβιβασμός.

2017-11-21_3

Κι έτσι πέρασε η μέρα, έπεσε ο ήλιος κι όλος αυτός ο κόσμος με το κεφάλι κάτω γύρισε στα σπίτια του, με το ερώτημα ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα.

2017-11-24_42

Ακολούθησαν προεδρικές εκλογές που έφεραν το Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο προωθούσε το Ισραήλ από το 2003, στην προεδρία. ‘Ενα χρόνο μετά κοινοβουλευτικές εκλογές (τις οποίες παρακολούθησα ως παρατηρήτρια της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και τις οποίες χαιρέτησε η διεθνής κοινότητα ως απόλυτα καθαρές) που έβγαλαν τη Χαμάς νικήτρια. Στη συνέχεια το 2007 ένας μίνι εμφύλιος στη Γάζα μεταξύ Χαμάς και Φατάχ (η τελευταία είχε την εξουσία στην Παλαιστηνιακή Αρχή μέχρι τότε). Τελικά έφυγαν απο τη Γάζα για τη Δυτική ‘Οχθη, με τη διευκόλυνση του Ισραήλ, πολλά μέλη της Φατάχ και έμεινε η Χαμάς στην εξουσία ενω το Ισραήλ επέβαλε το ασφυκτικό εμπάργκο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει προκυρήξει τις εκλογές που έπρεπε να έχουν γίνει απο το 2009, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει αυτόν και τις Παλαιστηνιακές δυνάμες ασφαλείας που κάνουν συλλήψεις στη Δυτική ‘Οχθη για λογαριασμό του. Η ζωή στη Γάζα ειναι ανυπόφορη και με τις αλλαγές την Αίγυπτο (η οποία ανεχόταν τα τούνελ τα οποία χρησιμοποιούνταν για εμπόριο απο κατσίκες και φάρμακα μέχρι τσιμέντο και όπλα) να σημαίνει συνεργασία με το Ισραήλ, γίνεται κάθε μέρα πιο καφκική.

Τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 29 Μαρτίου 2018 με την Ημέρα της Γης (αυτής που έχει χαθεί από το 1948) θύμισαν ότι το Παλαιστηνιακό δεν έχει λυθεί. Απλά βρίσκεται καταχωνιασμένο και παίρνει το όνομα που του δίνει το Ισραήλ.

2017-11-23_46

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s