Νόμιμη όχι ασφαλής λύση (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 09.11.2015)

DSC_0052

Το σχέδιο μετεγκατάστασης της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες που φτάνουν σήμερα στις ακτές της έχει παρουσιαστεί από την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα ως η μόνη νόμιμη διαδικασία για την απόκτηση ασύλου στην Ευρώπη, θεωρώντας την, την ίδια στιγμή, λύση για να σταματήσουν τα δίκτυα των διακινητών.

Ωστόσο, νόμιμο δεν σημαίνει και ασφαλές. Το σχέδιο προβλέπει την καταγραφή στα hotspots στα ελληνικά νησιά, με πιλοτικό και μόνο επίσημο hotspot ώς τώρα στη Λέσβο.

Πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που προκαλούν καθυστερήσεις εκθέτοντας τους πρόσφυγες σε απαράδεκτες συνθήκες, υπάρχει ένα θεμελιώδες σφάλμα όσον αφορά τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Καταγραφή στα νησιά σημαίνει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να περάσουν από τους διακινητές για να φτάσουν στην Ελλάδα, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους, πριν και κατά τη διάρκεια της διέλευσης.

Πριν από την επιβίβαση στα σκάφη για τις τουρκικές ακτές, πρόσφυγες και μετανάστες συχνά απειλούνται, ληστεύονται και τους εκμεταλλεύονται για τη διέλευση.

Η ίδια η διέλευση είναι μια οδυνηρή εμπειρία ιδιαίτερα τον χειμώνα και συχνά καταλήγει να χάνονται ανθρώπινες ζωές καθημερινά στο Αιγαίο.

Υποχρεώνοντας τους πρόσφυγες να καταγραφούν στα νησιά, η Ε.Ε. και η Υπατη Αρμοστεία στην πραγματικότητα τροφοδοτούν τα δίκτυα των λαθρεμπόρων -ενώ η τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τα να πατάξει- και αφήνουν να τίθενται οι ζωές των ανθρώπων σε όλο και υψηλότερους κινδύνους, αποτυγχάνοντας έτσι στην υποχρέωση για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εναλλακτικές λύσεις που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια είναι οι παρακάτω:

  1. Καταγραφή στην Τουρκία και μεταφορά στις χώρες ασύλου απευθείας. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αγκυρα, η καγκελάριος Μέρκελ δεν είχε αναφερθεί σε κάτι τέτοιο στη συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.
  2. Ανοιγμα των επίσημων σημείων διέλευσης των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Εβρο (Κήποι και Καστανιές) για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και στη συνέχεια καταγραφή στην ελληνική πλευρά.

Αυτό το σχέδιο χρειάζεται:

(α) τη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών αρχών και

(β) την κατάλληλη υποδομή υποδοχής και φιλοξενίας μεγάλου αριθμού ανθρώπων καθώς και τη μεταφορά στα επόμενα σύνορα με την ΠΓΔΜ, περίπου 500 χιλιόμετρα δυτικά.

Δεν είναι σκόπιμο να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Εβρο, γιατί προστατεύει τους ανθρώπους από τη διέλευση σε επικίνδυνα σημεία των συνόρων, είτε σε σημεία όπου πλημμυρίζει ο ποταμός τον χειμώνα ή όπου μπορεί να υπάρχουν ναρκοπέδια. Επιπλέον, αν γίνονταν ανεπίσημα ανοίγματα στον φράχτη, αυτό θα εξέθετε τους πρόσφυγες στις χειμερινές θερμοκρασίες μέχρι και -15 σε άγνωστους δρόμους για να φτάσουν σε χωριά χωρίς βοήθεια, θέτοντας και πάλι ζωές σε κίνδυνο.

  1. Περαιτέρω καταγραφή των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να ανοιχτεί στον Λίβανο και την Ιορδανία για τους Σύρους, στο Ιράν για τους Αφγανούς, καθώς και μεμονωμένες πρεσβείες στις χώρες προέλευσης (π.χ. Συρία, Αφγανιστάν). Τέτοιες ενέργειες έχουν ληφθεί στο παρελθόν με τη συμμετοχή της Υπατης Αρμοστείας, για παράδειγμα για πρόσφυγες από την Ινδοκίνα στη δεκαετία του 1970.
  2. Οι λεγόμενοι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με ένα σύστημα πόιντ για νόμιμη μετανάστευση όπως γίνεται στην Αυστραλία και τον Καναδά, κάτι βέβαια που απαιτεί ανάλυση και συμφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s